Pyhän koiran niemi ja HIISI –näyttelyt avautuvat Etelä-Karjalan museossa

Pyhän koiran niemi

Etelä-Karjalan museossa Lappeenrannassa avautuu lauantaina 13.4.2019 Hanti-Mansian Luonnon ja ihmisen museon kanssa toteutettu näyttely, joka esittelee suomalais-ugrilaisen hantikansan muinaisia taruja ja vahvasti luontoon kytkeytyvää kulttuuria. Kansatieteellisessä näyttelyssä tutustutaan hanteihin ja heidän esineistöönsä, kulttuuriinsa ja kiehtoviin taruihin ihmisen, eläinten ja luonnon yhteydestä. Näyttelyn perustana käytetyt tarut tarjoavat yhdessä hantien alkuperäisten esineiden kanssa ainutlaatuisen sukelluksen Obin ugrilaisten kansojen historiaan, elämään ja tarustoon.

Kesällä 2012 Pohjois-Venäjällä Šuryškaryn hantien perinteisissä asumispaikoissa tehtiin kansatieteellinen tutkimusmatka ”Taivaalta pudonnut maa”. Tutkimusryhmä koostui viidestä tutkijasta ja kohteena olivat paikat, joissa on säilynyt runsaasti alkuperäiskansojen tarinoita. Tutkijoita kiinnostivat Roman Ruginin kirjoittamat alkuperäiskansojen taruihin pohjautuvat tekstit. Ruginia kutsutaan Obin ugrilaisten Puškiniksi, koska hänen helposti luettavissa satumaisissa teoksissaan on paljon kauniita kuvauksia ja sydäntä liikuttavia hahmoja. Vuonna 2014 tutkimusmatkan tuloksien pohjalta perustettiin ”Pyhän koiran niemi” -projekti. Ihmisten avuksi saapuvasta koirasta kertovan tarun lisäksi tähän projektiin sisältyivät myös rakkaudesta ja uskollisuudesta kertovat ”Porakh Njol”, ”Eläinten ja lintujen sota” ja ”Seitsemän karhua” -tarut.

Näistä alkuperäiskansojen tarujen sisällöistä tehtiin näyttely. Näyttelyn graafisen ilmeen suunnitellut taiteilija käytti perustana taruja ja niiden pohjalta valittiin myös näyttelyesineet. Juonellisen kuvituksen sisältö on otettu Ruginin teksteistä, jotka pohjautuvat muinaisrunouteen ja -kirjallisuuteen. Näyttelyssä on esillä taiteilijan maalaamia teoksia ja tekstejä sekä runsaasti, yli 200 kappaletta, alkuperäisesineistöä.

Näyttelyssä halutaan tutustuttaa suomalaista ja kansainvälistä yleisöä suomalais-ugrilaisiin Pohjois-Venäjän alkuperäiskansoihin. Länsi-Siperiassa, Hanti-Mansian piirikunnassa elää hanteja ja manseja, joista ensin mainittuun hantikansaan näyttely keskittyy.

Lappeenrannan museoiden näyttelyprojekti sai alkunsa Pietarissa XVIII Suomalais-venäläisessä kulttuurifoorumissa syksyllä 2017. Näyttelyn avajaisissa siperianhuskyt toivottavat näyttelyvieraat tervetulleiksi museoon.

HIISI

Samaan aikaan avautuu pienempi, Etelä-Karjalan muinaisjäännöksiin keskittyvä, menneisyyden äänimaailmoita sisältävä näyttely HIISI. Näyttelyssä voi tutustua linnavuoreen, kuppikiviin ja kalmistoon äänimaailmoiden kautta.

Monet muinaisjäännökset liittyvät uskomuksiin ja maailmankuvaan. Vanhan kansan pyhiä paikkoja ovat muun muassa kuppikivet, uhripuut, -kivet, -kalliot ja -lähteet sekä pyhät lehdot, vanhalta nimeltään hiidet. Niillä on ollut tapana muistaa paikanhaltijoita tai vainajia sekä pyytää apua meitä väkevämmiltä voimilta pientä uhrilahjaa vastaan. Kunnioitus on hyvä ohjenuora paikoilla vierailuun myös nykyaikana.

 

Lisätietoja näyttelyistä:

Intendentti Satu Ståhlberg

satu.stahlberg@lappeenranta.fi

040 579 5744

www.lappeenranta.fi/museot